6 december bijeenkomst over de plannen

Gepubliceerd op 4 december 2023 om 18:13

MELD JE AAN VOOR DE BIJEENKOMST OP 6 DECEMBER IN DE VECHTSE BANEN:

Aanmeldformulier bijeenkomst Natuurgebied Zuilen 6 december 2023 | gemeente Utrecht

 

Nieuwsbrief

Na een lange tijd weer even bijpraten. Er is veel gebeurd, hard gewerkt. Maar helaas, bijna de totale werkgroep wordt het niet eens met de gemeente als het gaat om toegankelijkheid en de brug.

Hieronder in het kort wat we de afgelopen periode hebben gedaan. Ook vind je informatie waar gemeente en werkgroep het met elkaar redelijk over eens zijn. Maar over toegankelijkheid en de brug blijven obstakels. Dus roepen we jullie op:

6 DECEMBER 

Dit is de uitnodiging van de gemeente.Gebruik de link bovenaan dit stuk.

Natuurgebied Zuilen bestaat nu vooral uit weilanden. We willen hier meer verschillende soorten

bomen, bloemen, planten, insecten en dieren de ruimte geven. Maar ook meer ruimte om te

wandelen, van de natuur te genieten, te sporten en de cultuurgeschiedenis te ervaren.

Een werkgroep (bestaande uit experts, bewoners en gebruikers vanuit verschillende belangen) werkt

aan een nieuwe visie voor het gebied. Als we bijvoorbeeld kijken naar natuur, erfgoed of activiteiten,

wat zouden we dan willen? En wat niet?

 

Ons verhaal

Proces

Zoals jullie weten, is er een werkgroep samengesteld uit bewoners (Oud Zuilen, Overvecht, Daalseweg, Vechtoever, Zuilen) en bedrijven (Slot Zuylen, de pachter, Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht). Daarnaast waren experts vanuit Gemeente Utrecht aanwezig en ook een aantal extern (Cultuurhistorie, Landbouw, Natuur).

Elke bijeenkomst werd gestart met een herhaling van de bestuurlijke opdracht, te weten:

Het toevoegen van openbaar groen volgens de RSU 2040 en in te richten als toegankelijk landschapspark met groen, sport en recreatief programma op de overgang van stad naar land.

Daarbij werd tevens vermeld dat de stap terug die de wethouder bood, samengevat kon worden als:
- niet alle randvoorwaarden/themaś hoeven in gelijke mate gerealiseerd te worden

Op woensdagavond 6 december presenteren we de resultaten van de werkgroep van 19:00-21:00

uur bij de Vechtse Banen, Mississippidreef 151 in Utrecht

Er is ruimte voor feedback en discussie, om daarna de visie verder uit te werken.

Bent u er ook bij?

 

 

  • -  niet elke vierkante meter van het gebied hoeft openbaar te worden

  • -  de pachter hoeft niet uit het gebied te vertrekken
    Wij hebben aangegeven ons niet te committeren aan de bestuurlijke opdracht. Wel hebben we commitment uitgesproken voor een open houding, het proces en onze aanwezigheid.

    Deze groep is 7 avonden bij elkaar geweest, waarbij steeds een thema werd besproken:

    1. Cultuurhistorie

    2. Natuur en Landbouw

    3. Recreatie

    4. Sport en evenementen

    5. Toegankelijkheid en bereikbaarheid

    6. Integratie (we kwamen er onderling niet uit)

    7. Integratie, we zijn het over redelijk wat eens maar niet over toegankelijkheid.

    Er werd een vaste werkwijze gehanteerd:

    • ●  experts (ambtelijk of extern) kwalificeren het onderwerp (randvoorwaarden,

      uitgangspunten, huidig beleid)

    • ●  duiding van de ingediende zienswijzen en de in opdracht van Gemeente Utrecht

      gehouden enquête door The Social Collective. Mocht je interesse hebben, mail mij dan. Ik heb zowel de Reactienota als de enquete-resultaten digitaal! Opvallend was dat zowel uit de gesprekken met bewoners van Overvecht als uit de enquête hetzelfde geluid kwam als in de meeste zienswijzen!

    • ●  discussie met alle aanwezigen wat wel en wat niet om invulling en onderbouw te adresseren.

      De resultaten (wat WEL en wat zeker NIET) werden op flipovers vermeld en dienen als input voor de nieuw op te stellen visie.

      Inhoud

      De avonden verliepen in goede sfeer. Natuurlijk waren er tegenstellingen, tuurlijk was het af en toe verhit. Maar we boekten vooruitgang. Er waren ook veel onderwerpen waar we het over eens waren. Samenvattend kunnen we stellen dat:

      De cultuurhistorie is het anker.
      De kern van Natuurgebied Zuilen is voor wandelen, hardlopen, rust. Aan de rand van het gebied is meer ruimte voor sport en spel mogelijk. Het aantal korte of lange ommetjes dat je kunt maken, mag toenemen. Denk aan het openstellen van het bos achter Landlust. Daar is zelfs nog een vijver. Als je die opknapt, kun je er heerlijk spelen met water. Ook het Manitobabos moet open voor een ommetje.

      Natuur en Natuurinclusieve Landbouw

      De expert Landbouw gaf heel helder aan dat natuurinclusieve landbouw kan. Hij gaf ook heel duidelijk weer dat hiervoor langdurige pacht noodzakelijk is. De pachter is welwillend om deze transformatie aan te gaan. De provincie heeft positief geadviseerd en vindt omschakelen mogelijk. Zij gaven aan dat de pachter eigenlijk nog iets meer grond zou moeten hebben voor een goede transitie.

 

Als natuurinclusieve landbouw de drager wordt, betekent dit meer biodiversiteit. Zowel de gemeente als wij denken aan kruidenrijk grasland en bloemenweides.

Als alle sloten milieuvriendelijk worden ingericht, neemt zowel de kwaliteit als de kwantiteit aan water toe en krijgt het gebied ook meer oppervlakte aan water erbij.
Evenementen (Avond 4-daagse, Zomeravondcup, concerten bij het Slot) zoals die nu al gehouden worden, moeten mogelijk blijven. Er is geen ruimte voor een festival. Een totaal evenementenverbod heeft als nadeel dat de huidige evenementen dan ook niet meer toegestaan zijn.

Toegankelijkheid, waar zijn we het over eens:

De entrees van het gebied (Manitobadreef, Slotlaan, Muinck-Keizerbrug, Steenoven) worden herkenbaar ingericht met bankje, fietsparkeren, laadpaal voor fiets en scootmobiel en uiteraard info over dit eeuwenoude gebied. Het moet ook een plek worden waar kinderen kunnen spelen (denk aan het Speelbos Zuilen).
De grote rondwandeling moet toegankelijk worden voor minder validen. Dit betekent meer bankjes die ook bereikbaar zijn voor mensen met een rolstoel, een blinde geleidenlijn (liefst van natuurlijke materialen).
Ook over de Vechtdijk lijkt een compromis binnen handbereik; de dijk inrichten als een 2- richtingen fietsstraat waarbij de auto te gast is. Snelheid eruit, meer ruimte voor een Jaagpad zodat het ook een lekkere wandelroute wordt.
Verder zou je de Manitobadreef en Frans Henrichspad beter kunnen inrichten en vergroenen. Hiermee geef je zowel de fietser als de wandelaar meer ruimte en vergroen je de aanlooproutes. Als de Manitobadreef dan ook qua wandeling wordt aangesloten op het wandelpad van de Floridadreef, dan kun je genoeg wandel/hardloop-kilometers maken. Rivier de Vecht moet meer in gebruik kunnen worden genomen. Denk aan extra haltes fietsboot, steigertjes waar je op je kano, supboard kan stappen

Nog uitzoeken: Een fietspad over de atletiekbaan is niet passend. De gemeente denkt nog aan een voetpad. De vraag blijft dan wel, hoe dit te handhaven en hoe houden we alle sportmaterialen veilig. Dus daar is het laatste woord nog niet over gezegd.
De gemeente wil nagaan of ook de afslag vanaf de Franciscusdreef naar de Vechtdijk eraf kan. Dan zou daarmee ruimte kunnen komen om de entree te verruimen, te vergroenen. Tegelijkertijd is nog onduidelijk of de bedrijven dan nog goed bereikbaar zijn. De Frissche Roemer, Versteeg en ook de pachter krijgen vrachtauto’s over de vloer. Die moeten dan of over de oude Plompbrug in het dorp of onder de Muinck Keizerbrug door. Vraag is of dat past.

Waar zijn we het niet eens

Helaas worden de werkgroep en Gemeente Utrecht het niet eens over de toegankelijkheid van de percelen. Gemeente Utrecht vindt dat alle weides aan de kant van Ons Genot openbaar moeten worden.

 

 

Gemeente

  • -  Perceel M, N en X à 5,2 hectare (de NNN-percelen) voor natuur en recreatie; toegankelijk met

    gemaaide paden, zonder geleiding / hekken.

  • -  Perceel S en W à 3,6 hectare in een beheercontract; natuurontwikkeling, bloemrijk grasland,

    geen beweiding, 1x maaien en toegankelijk

  • -  Perceel V 25m brede strook à 0,7hectare voor een groene loper; toevoegen aan de 2e polderweg

    en openstellen

  • -  Perceel O à 10,23 hectare voorzien van diagonaal slingerpad; als gemaaid pad zonder geleiding

    door het graan of andere gewassen en openstellen

  • -  Boomgaard hoogstamfruit à 0,6 hectare openstellen

  • -  Iepenbos à 0,41 hectare; openstellen

  • -  Steenplaats à 0,37 hectare; openstellen

  • -  Entree Muinck Keizerbrug; ; deel van perceel T openstellen En

  • -  Vechtbrug

    Resultaat: Alleen De Hoge Akker voor het Slot waar nu een proef met graan is ingezaaid en de weide waarop de meeste kieviten broeden, zouden nog voor de pachter beschikbaar zijn.

 

 

Wij hebben daar NEE tegen gezegd. Het openstellen van deze weides, is een contradictie met de transitie naar natuurinclusieve landbouw en de verhoging van natuurwaarden. Openstelling van de percelen leidt tot een gebied zoals nu al beschikbaar is aan de overkant van de Vecht (Vechtoeverpark oftewel Wei met Boom) waar inmiddels de hazen, kieviten, ganzenklasjes zijn verdwenen. Het is er nu relatief saai. Het huidig gebruik van dit gebied door mensen voor picknick of lekker op een handdoekje liggen, is heel erg beperkt. Als mensen, kinderen, honden (ook al zouden ze aan de lijn zitten) door deze open te stellen weides in Natuurgebied Zuilen gaan struinen, is het maaisel niet meer te gebruiken als veevoer vanwege de vervuiling. Kieviten die nu nog achter het Plompenbosje zitten, zullen verdwijnen. De wei waar nu de kieviten zitten is te klein om pinken een heel seizoen te laten grazen. Dat betekent dus dat de pachter met het jongvee moet gaan slepen.

Wij zien de pachtrelatie als drager van dit cultuurhistorische gebied. Als de pachter, na 11 eeuwen verdwijnt, verdwijnt de agrarische cultivering, verdwijnt de biodiversiteit, verlagen de natuurwaarden.

Naar onze mening is het ook niet nodig. Samen met de pachter hebben we allerlei opties uitgedacht waarmee klompenpaden en schouwpaden kunnen worden toegevoegd waardoor het gebied ten volle beleefd kan worden. Je kunt de wandelaar sturen door het toepassen van voedselhagen/takkenrillen/houtwallen ter afscheiding i.p.v. dat hij/zij dwars over deze oude kavel struint. Goed voor de biodiversiteit (schuil- en voederplek voor vogels en insecten), goed voor de koe. Goed voor de cultivering van dit unieke gebied.

De Brug

Ook zijn we het niet eens geworden over een brug. Er zijn weinig concrete opties over een brug besproken. Dit idee is nog volkomen onuitgewerkt. De werkgroep heeft een trekpontje aangeraden in plaats van de brug. Dit pontje zou dan in het verlengde van het Heukelompark, tussen de Parel en het Jaagpad kunnen komen. Een week later, meldde de gemeente dat dit niet mogelijk is. Een reden werd niet gegeven. We hebben geen resultaten van enig onderzoek gezien.

Kortom, 6 december worden jullie in grote getalen verwacht. Meld je aan! Wij willen de pachter, wij willen de koeien, wij willen biodiversiteit. We willen vooral erkenning dat dit eeuwenoude gebied museale waarde heeft, ouder is dan de Dom en dus niet onder de voet mag worden gelopen.

Gemeente Utrecht en 2 van onze werkgroepleden verzorgen de presentatie.

  1. Het gemeenschappelijke deel

  2. Toegankelijkheid volgens Utrecht 3. Toegankelijkheid

    volgens ‘onze’ club.

Tot 6 december, Mariken, Anja en Yet

 

 

231130 BIJLAGE Stand Van Zaken Tabellen MN
Word – 586,0 KB 42 downloads
231130 Stand Van Zaken Tabellen MN
PDF – 1,7 MB 40 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.