ACHTERGROND NATUURGEBIED ZUILEN 

Gemeente Utrecht gaat ervan uit dat in 2040 de stad 450.000 inwoners telt (zie ook RSU2040). Ook vindt Utrecht dat per bewoner 75 m2 groen beschikbaar moet zijn. Het grondgebied van de stad wordt niet groter, dus door dit natuurgebied tot landschapspark in te richten, voegt Utrecht opeens 40 ha openbaar groen toe. Gemeente Utrecht vindt dat je in Natuurgebied Zuilen overal moet kunnen lopen, zitten, al dan niet aan picknicktafels. Dus de boer moet zijn grond inleveren. Ook wil Utrecht een extra wandel/fietsbrug bouwen over de Vecht, een fietspad aanleggen over de atletiekbaan Overvecht, staan ze kleine evenementen toe en willen ze een extra arm aan de Vecht maken waar je kunt luieren, spelen, hangen. Utrecht zegt dat ze de biodiversiteit in het gebied willen vergroten, maar doet het tegenovergestelde.

Pacht beschermt Natuurgebied Zuilen

Natuurgebied Zuilen is UNESCO-werelderfgoed. Rond het jaar 1000 is het gebied ontgonnen en kwamen de eerste boeren die het kloosterkapittel van de Utrechtse bisschop van eten voorzag. Rond 1200 is ridderhofstad Oostwaard gebouwd en ook toen kregen boeren het land al in pacht. Utrecht kocht in 1963 het gebied van Slot Zuylen en zette de pacht voort. Daarom is het nu nog een open agrarisch gebied met eeuwenoude kavels . Een gebied waar cultuurhistorici hun vingers bij aflikken.

Natuur-inclusieve landbouw

De boer is de 4e generatie en zijn familie zorgt al bijna 100 jaar voor de weides. Zijn pinken en vaarzen lopen er in de zomer. Drachtige koeien staan bij de Slotlaan. Hij maait, hij mest volgens de regels - het mestplan moet elk jaar worden goedgekeurd -  en leeft van het land. Hij wil graag omschakelen naar natuur-inclusieve landbouw met bloemrijke weides, uitgediepte sloten met milieuvriendelijke oevers. We behouden wat we hebben. Krijgen zeker meer kieviten en nog meer soorten (weide)vogels. Blijven we de uilen horen in de nacht en zijn ook de vleermuizen zeker van hun plek. 

Gemeente Utrecht werkt niet samen met de boer. Een gemiste kans want de boer betaalt pacht en onderhoudt het gebied. Als de boer vertrekt, liggen alle kosten voor onderhoud bij Gemeente Utrecht en onderhoud is nu al een probleem.

Hoe het boeren er vroeg aan toe ging

Kees, de boer in Natuurgebied Zuilen, is de 4e generatie op de boerderij. Historische Kring Maarssen sprak in 2005 met de opa van Kees. Lees in dit artikel de herinneringen aan het boerenleven. Een aanrader van de redactie!! 

Lees meer...

Alternatief plan

Wij maken ons grote zorgen. Want luieren, hangen, picknicken en spelen kun je al op veel plekken. Denk aan Park Vechtzoom, park Vechtoever, het Heukelompark. Ook is er het Speelbos Gagelbos en het Noorderpark, de Haarrijnse en Maarsseveenseplas. Verschillende mensen hebben verschillende smaak als het om recreatie gaat.

Natuurgebied Zuilen is een vrij toegankelijk en openbaar gebied waar je kunt er wandelen, fietsen, yoga doen, picknicken op een bankje, koeien en paarden aaien en heel veel vogels kijken. We werken aan een alternatief plan, dat is naar verwachting begin 2023 klaar. 

Wil je meer informatie over de cultuurhistorie?

Reis terug in de tijd

Wil je door de tijd reizen in Natuurgebied Zuilen? Maak dan de Topotijdreis

Wandelen doet je goed

Heggen in plaats van prikkeldraad is goed voor de biodiversiteit

Wat in de Ooijpolder kan, kan ook in Natuurgebied Zuilen!